4 nov 2014

Pallabreru de la sidra

En clas buscamos dellas pallabras que tuvieran que ver cola sidra. Esti foi'l resultáu. Falten dalgunas, pero estas son bien interesantes:

Pumar: árbol que da mazanes.
Pumarada: conxuntu de pumares.
Sapu: ye la sidra fecha de la mazana que cayó del pumar enantes de madurar.
Llagar: Artefactu mecánicu que ye una prensa. Al apretala saca-yos a les mazanes la sidra dulce.
Mayar: Machacar la mazana.
Mayu, el: Aperiu que s'emplega pa mayar la mazana.
Magaya: ye'l resultáu de mayar la mazana, ye una masa de pulpa de mazana que dempués se prensa. 
Gurrullu: Magaya.
Llagará: Cantidá de magaya que ye prensada d’una vez.
Duernu: Recipiente onde cae’l mostu cuando se prensa.Ye tamién onde se mayen les mazanes. 
Turcipié: Ye la sidra dulce que sal de lo último que se prensa y ye un poco más ácido.
Espicha: Cuña llarga y pequeña que ta nel frente del tonel y que se quita para dexar que salga la sidra. Tamien ye cuando se preba la sidra nuna xuntanza de xente.
Pipa: Tonel no mui grande que tien nel frontal una puerta.
Escanciar: Echar la sidra nel vasu dende alto.
Culín: Cantidá de sidra escanciada nel vasu.
Chigre: Artefactu pa descorchar botelles. Tamién ye’l llugar onde se bebe.


LLagar cola magaya. Semeya: Marta Lequerica




Alumnes y alumnos CRA Baxo Nalón

No hay comentarios:

Publicar un comentario